U mnie również Continental ContiSportContact 2
Zepsuty podnośnik szyby
Zwiń
X
-
Zepsuty podnośnik szyby
Witam serdecznie. Niestety padł mi podnośnik szyby od strony kierowcy. Tzn. silniczek jako tak działa (słychać jak pracuje), ale sam mechanizm padł. Pilnie potrzebuję nowego i tu moje pytanie. Czy podnośniki różnią się co w zależności od rocznika samochodu?
Posiadam Octavię z 98 roku wersję kombi.
Znalazłem w internecie ciekawą ofertę i chciałbym wiedzieć, czy podnośnik pasuje do każdego modelu. Wiadomo, sprzedający lubi powiedzieć coś tylko po to, żeby go "puścić"
A przy okazji link:
P.S. zastanawia mnie czy w w/w mechanizmie jest silniczek.
-
-
powinno pasować
tu masz coś takiego: http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=2160
jeśli się mylę proszę poprawić :roll:
silniczka w tej cenie napewno nie będzie :diabelski_usmiechNie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Ja miałem ten sam problem.
Silnik działał a szyba ani drgnie. Coś tam się szamotało i zgrzytało czasami.
Rozkręciłem tapicerkę i okazało się że linka się zaplątała wokół zębatki.
Musiałem wymienić tylko mechanizm na jeden z tych z aukcji i wszystko pięknie chodzi.
Wymiana jest banalna. Tylko ostrożnie żeby szybka się nie potłukła 8)
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ravenx3Musiałem wymienić tylko mechanizm na jeden z tych z aukcji i wszystko pięknie chodzi.
Miałem to samo ale jakoś nie miałem ochoty kupować całego mechanizmu więc dokupiłem linkęByła O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Mnie też dopadło - przednia prawa boczna szyba zaczęła stawać w 1/3 wysokości - popękały plastiki na prowadnicach, owinięta linka dookoła silnika, itp. Chyba ze starości (11 lat), dotychczas działało.
Znalazłem na allegro cały nowy podnośnik bez silnika (u mnie prawy przód) do O1 za 125 PLN. Odebrałem osobiście w Krakowie sklep OBROTEX na ul. Dekarta 45A, Kraków, można też wysyłkowo. Sprowadzają czeskie 'rzemiosło', producent nazywa się Diamond. Wygląda naprawdę solidnie, działa bez zarzutu, 2 lata gwarancji. Na razie polecam 8)
Silnik wkłada się w mechanizm w dowolnej pozycji szyby. Mechanizm nie ma żadnych 'krańcówek', sterownik wyłącza silnik po wykryciu przeciążenia (gdy szyba dojdzie do końca lub coś komuś przytrzaśnie, np głowę :P ).
Demontaż+Montaż=ok. 2-3h + czas na piwko po dobrze wykonanej pracy , bez niespodzianek.--------------------------------
Indiańskie przysłowie:
Wysłany uśmiech często wraca do nas jak bumerang :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZiomalA wystarczyło linkę wymienić :szeroki_usmiech
Miałem to samo ale jakoś nie miałem ochoty kupować całego mechanizmu więc dokupiłem linkęskoda
fuckyeah!
Komentarz
-
-
Wita serdecznie. Mam problem z podnosnikiem szyby lewy przod. Zamontowalem ostatnio domykacz szyb z pilota i po ok 2 tygodniach przestal dzielac lewy przod. Raz dzialal raz nie a teraz wogole nie dziala, slychac tylko przy nacisnieciu przycisku do opuszczania szyby takie 2 pykniecia w mechanizmie i nic nie idzie ani w gore ani w dol czy moze ktos wie co sie moze dziac ?? Z gory dziekuje za pomoc. Octavia I 2006 r. 1.9 TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bombel013Wita serdecznie. Mam problem z podnosnikiem szyby lewy przod. Zamontowalem ostatnio domykacz szyb z pilota i po ok 2 tygodniach przestal dzielac lewy przod. Raz dzialal raz nie a teraz wogole nie dziala, slychac tylko przy nacisnieciu przycisku do opuszczania szyby takie 2 pykniecia w mechanizmie i nic nie idzie ani w gore ani w dol czy moze ktos wie co sie moze dziac ?? Z gory dziekuje za pomoc. Octavia I 2006 r. 1.9 TDIILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
A wystarczyło linkę wymienić
Miałem to samo ale jakoś nie miałem ochoty kupować całego mechanizmu więc dokupiłem linkę
no to się kolega pochwali jaka .. myślałem ze sklepu rowerowego coś dobrać ale jeszcze nie zaglądałęm i nie wiem jaka, a słyszę niekiedy chwaszczenie przy podnoszeniu..
Do mechanizmu elektrycznego można dokupić zestaw linek + bęben do nawijania na allegro cena około 40 PLN komplet.
Sprawa komplikuje się gdy padnie w mechanizmie na korbkę.
Wtedy do sklepu rowerowego po linkę hamulcową 1.5 PLN ( średnica taka jak ori) Jeden koniec (kółeczko) po zeszlifowaniu będzie pasował bez problemu do bębna natomiast na drugim końcu po odmierzeniu odpowiedniej odległości zabijamy młotkiem nita ( po odcięciu kołnierza) Połączenie sprawdzone ale można dodatkowo zalutować.
Wydawać by się mogło, że gra nie warta świeczki ale ori mechanizm jest dużo lepszy niż te za 100 PLN z alledrogo. Przy wymianie linkę przeciągamy przez obie prowadnice, na bębnie ustawiamy tak aby obie były rozwinięte na opuszczonym mechanizmie. W sumie godzina roboty.
a słyszę niekiedy chwaszczenie przy podnoszeniu
Po nasmarowaniu prowadnic wszystko działa jak z fabryki a kosztowało 2 PLN :szeroki_usmiech
Bombel013 prawdopodobnie pęknięta linka.Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Ja kupilem w 4cars.pl lub jak kto woli motoneo.pl za 80 zl caly mechanizm, zamiennik oczywiscie. Szybe sie podkldja tasma do gory drzwi, odkreca pare srobek, wyjmuje, przeklada silniczek montuje, wpuszcza sie szybe pamietajac zeby odrazu mocno nie przykrecac syby do prowadnicy, szyba w gore i w dol, dokreca sie srubki mocowan i voila. 80 zl i polmgodziny roboty. Wazne zeby dobrze zakleic folie, ktorej naruszenia nie da sie unikanc, coby woda nam do auta nie leciala w deszcz :-))))
Komentarz
-
Komentarz